LAKSAM |
(sori kuah xsempat nk snap...huhuu) |
Bahan untuk Laksam |
2 cawan tepung beras |
2 sudu besar tepung gandum |
5 1/2 cawan air sejuk |
1/2 cawan air panas mendidih |
Loyang bulat atau tudung periuk - lenser dengan sedikit minyak masak (kalau nak cepat, gunakan 4-6 biji) |
Periuk kukus - masak air hingga mendidih |
Bahan Kuah laksam |
3-4 ekor ikan kembung - dibakar atau rebus, ambil isinya sahaja, tumbuk atau blend (nak lebih pun boleh) |
1-2 keping asam gelugur, boleh guna air asam jawa |
5-6 biji bawang merah, tumbuk lumat |
sehiris dua halia, tumbuk lumat |
sedikit lada hitam, jika suka, tumbuk lumat |
garam secukup rasa |
santan secukup kegunaan (sebiji) |
Bahan Ulam-ulamnya:- |
Tauge |
timun, kacang panjang, daun kesum, bunga kantan - hiris halus |
pucuk daun samak, pucuk mata ayam, pucuk gajus.. |
daun kemangi atau daun selasih |
dll ulam yang digemari |
Limau nipis utk ambil ainya |
sambal belacannya |
lada kering, buang biji dan rendam dalam air panas |
garam dan belacan |
limau sambal |
Cara membuat Laksam |
Campurkan tepung beras dan tepung gandum. Masukkan air sejuk. Kacau rata-rata. Tuangkan air panas. Kacau rata-rata dan sedia untuk dikukus. |
Cara mengukusnya. |
Masukkan loyang atau tudung periuk ke dalam periuk kukus. |
Pastikan air betul-betul mendidih untuk mengukus. |
Tuangkan satu atau satu setengah senduk adunan tepung ke atas tudung periuk.. Jangan sampai melimpah tudung periuk. Kukus sehingga masak. Untuk memastikan laksam dah masak, bila tutup kukus dibuka, adunannya akan kelihatan mengelembung. Itu menandakan dah masak. Jadi, bolehlah diangkat.. Biarkan sejuk sedikit, lepas tu bolehlah digulung. Ulang proses hingga adunan tepung habis. |
(kawan saya buat, tuang adunan tepung atas tudung periuk. Biar sekejap sampai beku. Terbalikkan tudung periuk, maknanya adunan akan menhala ke dalam air. Seminit dua angkat tudung tu. Ulang lagi guna tudung lain) |
Cara membuat Kuah |
Campurkan semua bahan. Masukkan ke dalam periuk dan jerang hingga mendidih. Sambil itu dikacau selalu supaya tak pecah minyak. |
Sesuaikan rasa dan angkat. Tapi masih perlu dikacau lagi sehingga suam sedikit untuk mengelakkan isi ikan berasingan dengan santan. |
Hidangkan dengan sambal belacan dan ulam-ulaman. |
Cara membuat Sambal |
tumbuk lada kering dan cili api bersama garam dan belacan |
hingga lumat. Perahkan limau dan hidang. |
Rabu, 14 Oktober 2009
Resepi Laksam Kelantan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan